Byggtips

Varje seglare har sin uppfattning och sina behov när det gäller båtens typ, utformning och utrustning. 
Alla båtar är i sitt standardutförande ett potentiellt ombyggnadsprojekt för att erhålla
den optimala båten, seglarens drömbåt.

Här är några idéer som vi genom åren genomfört på vår båt.


 

 

 

Rorkulten lamellimmas

Vår båtinredning

Den gamla klyschan "en bild säger mer än tusen ord" har fortfarande sitt berättigande.
Därför tror jag att bilder på hur vår båt är inredd kan ge uppslag och inspiration till egna projekt.

 

Ankare och ankarlina

Efter många års provande av ankartyper och ankringssätt har vi funnit det för oss optimala och i särklass smidigaste sättet att förvara och använda ankarutrustningen.
Vi använder en 56 meter Ankarolina och ett 7.5 kg original Bruce-ankare , fast monterade på akterpulpiten. Ankaret hänger i en ankarkrok av plast.
Vid behov kan ankaret säkras med ett gummirep kring pulpitstolpen.
Denna lösning har medfört att vi alltid har ankaret lätt åtkomligt, inget knölande i akterluckan och inkräktande på rorsmans styrmöjligheter. Vid förtöjning lyfter vi bara av ankaret från kroken och släpper ner det i sjön, därefter är det bara att gå in till land och förtöja. Ankarolinan sköter smidigt utfirande av lina efter behov.
Vid upptagning sker operationen baklänges och avslutas med att det blöta och ibland smutsiga ankaret hänger fritt och torkar utan risk för nedsmutsning.
Vill vi ligga på svaj ankrar vi från aktern och drar sedan tampen till förknapen och lägger fast.
Upptagning sker från aktern, vilket är en fördel. Båten ligger still vindrätt och man slipper ankarseglandet, typiskt för allegron, och kan dra sig rätt över ankaret.
Den enda nackdel vi har funnit är att ankarolinabandet är besvärligare att belägga och göra fast på knappen, men med några extra varv över knappen och ett extra halvslag fungerar det bra.
Inför vår Medelhavsresa anskaffades ett 15 kg Bruce ankare med 25 m 8 mm kätting och 50 m 12 mm lina. Ankaret placerades på ett kort bogspröt i stäven.

 

 

Kikarställ

Vi har tillverkat ett kombinerat kikar- och hushållsrulle ställ, som placerats på ruffskottet mot sittbrunnen.
Det ger god åtkomlighet utifrån och en säker förvaringsplats för kikaren.
Hushållsrullen finns nu lätt tillgänglig vid pentryt, denna är även lätt att nå från sittbrunnen om man behöver snyta barnen eller dylikt.

 

 

 

Sittbrunnsbord

Allegro 27 har en liten sittbrunn. Den inbjuder i första läget ej till att sätta upp ett bord i, det blir trångt både att sitta och förflytta sig vid bordet.
Inför vår Medelhavs resa ansåg vi dock att ett bord är nödvändigt. Vi skulle tillbringa lång tid i ett avsevärt varmare klimat än vårt svenska. Tvingas äta inne i ruffen utan möjlighet att sitta utomhus och få något mer svalka, var ej lockande.
Efter mycket mätande och funderande kom vi fram till denna enkla konstruktion.
Man bör inte glömma att bordet även bör vara enkelt att stuva undan när det ej används.
Bordet ligger på sittbrunnssargens akterkant och spänns med en tunn lina fast i akterluckans stängningsbygel. Stödramen placeras på storskotskenan och fixeras med en kort skruv, som går ner i ett av hålen i skenan. Ett kraftigt gummirep runt skotbalken spänner fast stödramen.
Vi har nu tillgång till maximalt benutrymme och sitter fyra personer bra kring bordet, sex med god vilja.

Stuvnät

Allegron är bra försedd med stuvutrymmen och vår båt i synnerhet. Dessa har räckt väl till under alla år här hemma.
Inför utsikten att leva två vuxna och två barn i båten under 1½ år ville vi optimera stuvningsmöjligheterna.
Under de längsgående hyllorna i salongen monterade vi dubbelvikt mantågsnät, i framkanten användes 6 mm gummirep för att få en reglerbar och självstängande öppning.
Bakkanten fästes med en trälist instucken genom maskorna i nätet och fastskruvad i hyllan, användning av gummirep runt om medför risk att man på baksidan trycker ut de saker man stuvar i nätet .
Samma lösning genomfördes på baksidan av salongsoffornas ryggstöd. Dessa utrymmen blev idealiska förvaringsplatser för våra vardagskläder.

Sopnedkast

Sopnedkast kan låta lyxigt ombord på en liten båt men blev i vårt fall en praktisk lösning på problemet med förvaring av soppåsen, vilken ej har någon naturlig plats i båtens orginal utförande.
Pentryts bänkyta under bridgedäcket är en av få ytor, som har enbart funktionen avställning.
Under bänken ligger dieseltanken. Mellan dessa två finns ett fritt utrymme på drygt trettio centimeter. Här sköt vi från sittbrunnens öppningsbara stuvfack in en plasthink med iträdd plastpåse.
Ett hål sågades i bänkskivan, den ursågade biten monterades på gångjärn och ett praktiskt sopnedkast utan lösa luckor eller andra kringfarande detaljer var klart.

 

 



© Göran Forsström