Spanien

tidigare

18/10 Onsdag

En dag går vi med barnen till Barcelonas Zoo, som ligger vid Parc de la Cintadella, en stor och härlig park.
Där de nu håller på med trädgårdsskötsel. Hemma skär vi ner eller sågar ner grenar som ska bort, har på lacbalsam, osv. Här tar man yxan, hugger bort grenar, det ser inte så kinkigt ut det växer ju i alla fall!


Zoo med alla dessa djur, stort och trevligt.
Vi ser apor av många slag, gorillor, orangutang, schimpans, babianer, en del mycket arga bakom sina glasrutor. När Anna tittar och trycker näsan mot glaset -smäller det, pang! av en ilsken babiannäve.

De stora vilda djuren finns i mångfald: Lejon, Tiger så stora! o Leopard och Puma. Björnar -stora bamsefar och små söta björnar. Helt underbara. De har små hus att bo i och Maria och Anna springer fram och tillbaka utmed kanten. Björnen med, den lilla gulliga. De leker. Det står att det är en Panda, men den här är brun och vit och mycket söt.
Sjölejon. Åsna, Noshörning, Flodhäst. Getter små söta, som barnen får klappa. Gaseller så underbart vackra att jag nu förstår bibelns lovsång om kärleken och gasellerna. Antiloper och Kameler! Vi som skulle segla till kamel-landet och rida kamel. Men nu vi får se kameler här.
Papegojor, Hökar, Falkar, Örnar och helt förskräckliga gamar. Jättestora. De kan skrämma vem som helst.
Ormar och ödlor brydde vi oss inte om att se. Det här och mycket mer såg vi under en dag på zoo. Barnen var strålande glada, och duktiga. Anna somnar till slut i vagnen, och vi går tillbaka till hamnen, där Ilse o Jochen bjuder på kaffe.


20/10 Fredag
- Port Ginesta

Elisabeth och Maria hämtar vår poste restante i det vackra postkontoret, som är väl polisbevakat.

Avseglar med vackert väder och VHF kontakt med "Joilgimo" som avseglat 2 timmar före oss.
I Barcelona har vi pratat med danskarna och norrmannen och de ska till Port Ginesta. Eftersom vinden ökar och vi vill ha lugn och ro, och vila ut, efter Barcelonas alla intryck, så söker vi oss också in till Port Ginesta.
En kort tripp på 19 distansminuter.
Väl i hamn och förtöjda går vi till hamnkontoret, här säger de att det finns bara bryggplatser för båtar i storlek längd min. 10m inga mindre platser. Vi accepterar och betalar.

Det är inte enkelt att få plats i Spanska hamnar, de tycks inte vara avsedda för gästande båtar.
I Barcelona var det också fullt, men gick på nåder att få plats. Hamnen i Arenys de Mar var full, vi fick plats på sidan om. Estartit var fullt, fick plats långsides piren. Detta är alltså lågsäsong, tur att vi inte kom hit under högsäsong, hemska tanke!
Vi är inte klara på om det är mutor eller en attityd som vi möter. Varje hamnbesök känns som en prövning tills man har visshet om det finns plats för oss.
Nu har vi kommit förbi detta hinder och kan börja se oss omkring. Hela området är inhägnat och har patrullerande vakt på natten samt inpasseringskontroll med bommar. Här finns el o vatten för varje båt på bryggan, flera duschar, liten kvartersbutik med litet men hyggligt sortiment. (lite dyr för att vara i Spanien) fin badstrand med mycket snäckor på. En hel rad turist inriktade affärer och matställen, många stängda nu.
På fredagskvällen och veckoslutets övriga kvällar är hamndiscot igång och högljudd enformig musik ljuder till framemot kl. 05.00.

Här får vi en bra inblick i spanskt båtliv.
Båtägandet är i huvudsak ett överklass nöje där själva seglingen är underordnat statusen i att ha en båt. Helgseglatsen innebär att man är ombord på båten i hamn, äter på någon av restaurangerna och i bästa fall om vädret är bra så seglar man halvvind ut från hamnen någon timme och sedan tillbaka.
Upptagning för bottenmålning är dyrt kostar över 1000 kr.



Omgivningarna är tråkiga, kustvägen till Barcelona går precis utanför området och sandstranden gränsar till denna. Närmsta samhälle är Castelldefels på nästan två km avstånd.

Här blir tid över för oss till praktiska båtbestyr. Vi kör tvättmaskin, värmer vattnet på kokplattan. och har vattenslangen nerdragen i båten.
Vi lär känna besättningen på danska båten "Daisy" Marianne och Hans med katten Felix. Vi bjuder in dem till kaffe på "May Be II" och har en småtrevlig eftermiddag o kväll tillsammans.
Ungarna trivs mycket bra med gäster ombord. kul!
De ska segla till Sitges och vara där i 14 dagar, sen tillbaka till Port Ginesta och lämna båten över vintern. För att därefter resa hem med bil och börja arbeta.
De har funnit ett billigt sätt att komma hem på. "Pitzner autoudlejning" i Köpenhamn behöver få hem bilar som hyrts ut för resa till Spanien. Man får vid returfärd till Danmark låna bilen gratis och betalar enbart bensinen. En praktisk och bra lösning när man har katt och mycket packning.

Solen lyser, Temp +28° Vi badar och är tämligen ensamma på denna till synes oändliga sandstrand. En tämligen frisk vind får barnen att börja frysa så fort de ej är i vattnet. Badningen avslutas med den obligatoriska duschningen för att bli av med saltet som lagrats på huden.
I hamnen ligger en stor Amerikansk båt. Mannen är hemma i USA, mor och 6-årig dotter bor i båten. Mamman upptäcker i våra barn en möjlighet att få lekkamrater till sin dotter och söker upp oss. Flickan Daniella och Maria leker ombord i vår båt med trolldeg, snäckor, ritar, äter godis. Båda barnen stortrivs.
Daniella har egen lärare ombord och går i skola på förmiddagen.
Maria vill nu göra samma sak. Vi börjar med egen skola ombord. Elisabeth är fröken!


2/11 Torsdag
- Port d´Aiguadolç, Sitges


Den 2 Nov. avseglar vi åter med sol och gungig gång, ungarna i sjökojerna. Varmt!

Vi har beslutat oss för att stanna i Port d´Aiguadolç, Sitges, Marianne och Hans rekommenderade oss detta, visserligen är Sitges dubbelt så dyrt som Port Ginesta men mycket trevligare miljö med en stad intill hamnen.
Går in i hamnen och uppsöker hamnkontoret.
Vi har nu fått viss erfarenhet av hur man ska uppträda och drar en liten gråtvals om nödvändigheten av att få stanna här över vintern.
Det fungerar över förväntan och vi får en plats väl skyddad långt in i hamnen.
Arne, norrmannen, fick muta sig till en plats när han kom hit.
Nu är vår långa färd mot söder avslutad och vi kan ägna vintern åt att koppla av, vila ut efter en mödosam resa och någon gång i början på april nästa år starta hemfärden.

 


© Göran Forsström