Spanien                        

 

 

 


tidigare

13/10 Fredag

Vintern är det orosmoment som får oss att fortsätta färden. Vi vill komma så långt söderut att det är behagligt att övervintra i båten.
Landskapet vi ser på vår styrbordssida är sandstrand kantad av turisthotell och i bakgrunden grönbeväxta berg.
Upplevelsen av seglatsen domineras av enformighet, samma kurs, okomplicerad navigation.

Nästa hamn blir Arenys de mar, en blandad fiske och småbåtshamn. Hamnvakten säger att hamnen är fullbelagd, men vi är så små, så han ger oss slutligen en gratisplats utanför den inhägnade och bevakade bryggan. Det är dock en bra och lugn plats.


14/10 Lördag
- Barcelona


Efter sedvanlig grötfrukost med aprikossylt avseglar vi.
Under seglatsen märker Elisabeth upp våra lösa tillhörigheter med tuschpenna, vi har blivit varnade för stölder i Barcelona, som är målet för dagens färd. Det är lite jobbigt ombord, för alla är förkylda och gnälliga.
Vi ser Barcelonas symbol; de tre tornen. Men det ska gungas ett tag till, Elisabeth lägger sig och sover. Göran har då sedvanlig flytväst och sele kopplad.
När Elisabeth vaknar tuffar vi in under Barcelonas långa pir (2,5 distansminut).
På babordssidan ser vi något vi tar för ett bostadsområde med huslängor i rader med tätt placerade fönster. Först efter en stund förstår vi att detta är "De dödas stad", en kyrkogård! Marken här är bara berg vilket omöjliggör grävandet av gravar. Istället murar man upp dessa mausoléer där kistan ställs in i ett hål i muren, 6-8 sådana gravrum är det i höjd.

Färden går från de stora industrihamnarna i inloppet mot innerhamnen Darsena National med Två klubbhamnar, vilket är något helt annat än i Sverige. Här är det en umgängesplats för överklassen med båtar i mångmiljonklassen. Dock finns det även fria kajplatser i den del av hamnbassängen som gränsar mot staden.
För att få en första överblick så tar vi en tur runt hamnen. Staden är stor mer än 2 milj. innevånare. Här känner vi en första fläkt av Södern. Palmer, av olika slag. Människor som bara går och strosar.
Columbusmonumentet till minne av Amerikas upptäckare, även en fullskale replik av skeppet "Santa Maria" ligger i hamnen.

Så får vi syn på "Joilgimo", våra vänner Ilse och Jochen kommer ut och vi förtöjer långsides utanpå deras båt.
Vi är nu vid kajen med alla de vackra kanariska dadelpalmerna och de små tjocka palmerna, där det är en otrolig människoström, gatan ovan heter Passeig de Colom, den är fyrfilig med polis som dirigerar trafiken, vilken är intensiv.
Det är ett centralt läge och nära till allt härifrån. Vi dricker kaffe tillsammans och ungarna stortrivs med Ilse. Vi kommer överens om att vakta varandras båtar, för kajen här känns ovänlig för oss.
Göran lyser av glädje, det är en sydländsk stad, ser spännande och lockande ut för honom.
Elisabeth sitter bara och lär sig att titta tillbaka! Människorna som flanerar på kajen stannar och bara tittar, inte ett leende, inte ett ord, bara tittar.

 

 

 

Kan de så oförhindrat titta , så vill Elisabeth också lära sig att blänga tillbaks! Maria och Anna lockar till sig några leenden, annars enbart ett stumt tittande.
Det är skönt att ligga två båtar på varann (en efter en efter kaj blir så ensamt) det ligger en obehaglig stämning i luften.
Många kärlekspar går här, solen, palmer, anonymitet gör nog det till en bra träffpunkt.
Det som först förvånade oss var att alla hade rädsla i ögonen. Familjer med "väl make upade" fruar så det nästan blev en krigsmålning, livrädda, barn och man i sällskap.
Ensamma människor enkelt klädda också bara tomma ögon som söker efter andras ägodelar, allt i en salig blandning, och alla så tittar de på båtarna och folket i båtarna.
Bara tittar. Står och tittar. Går och tittar.
Varför pratar ingen? ler lite? ser lite glad ut?
Bara de förälskade ser glad ut - i varann!
När Ilse o Jochen går iväg och Elisabeth sitter och tittar är det flera som stannar, pekar och visar att Jochens lilla utombordare inte sitter lämpligt på akterpulpiten. Elisabeth blir nervös, och det finns långa ögon efter den också. Man tror nästan att motorn ska komma och stjälas mitt framför ögonen på en. När Jochen kommer tillbaka, tar han loss den och stuvar den i sittbrunnsfacket. Skönt!
Vi tar flickorna med oss upp i stan öster ut på "Passeig de Colom" där vi finner enormt med affärer som säljer klockor, köksmaskiner, tv ,radio, kameror osv. Vi går där i trängseln som är enorm, och Elisabeth känner sig som en "skrämd hare". Alla dessa tomma eller rädda ögon, och känslan av tjuvar och "bluff och båg".

Men vi finner en del saker vi behöver, bland alla dessa prylar. Elplatta, elvärmefläkt, tvättmaskin, sjökort, och böcker handlar vi.
Ilse och Jochen är ofta barnvakt till oss, skönt att inte ha barnen med, de är trots allt säkrare, i vår eller Ilse o Jochens båt.
Göran och Elisabeth går på en egen barnfri promenad utmed "La Rambla" Barcelonas välkända strög. Här råder trängsel, Spansk manlighet är tydligen att gå rakt fram, och knuffa på det som är i vägen, i det här fallet var Elisabeth ideligen i vägen, och ingen ursäkt för det.
Vi går in på sidogator, vänder ibland, för man behöver inte klampa in i fattigdomens kvarter, när man inte har något där att göra. Att bara titta, uppskattas säkert inte.
Det finns många fina hus, som visar arkitektens gedigna arbeten, men smuts och lort och damm och fusk, lyser också. Och har man ögon att se allt med, inte bara alla prylar, kläder, kameror, så finns fattigdomen överallt.
Den gamla damen, slätkammat hår, går i tofflor eller gamla skor, kläder som hon troligen hittat i soporna. Letar skyggt i soptunnor efter för henne nyttiga ting.


15/10 Söndag

Sirener från polis och ambulans på utryckning är Barcelonas ständiga ljud.
Dessutom är det poliser överallt till hjälp för bilister och gångare. En ovanlig syn för oss, är att polisen åker vespa Om man så önskar kan man parkera sin bil inne i en rondell, mot färdriktningen och putsa på lacken, och stå där i lugn och ro. Om man är spanjor! Polisen stör det inte.

Detta är den första plats där vi känner oss direkt utsatta för brottslighet, framför allt stöldrisken känns överhängande och även den personliga säkerheten. Detta är en stad med stor fattigdom och drogproblem.
En kväll när vi lagt oss hörs skrän och upprörda röster. Engelsmän; från två båtar alldeles framför oss vid kajen, har fest ombord. Vi tänker "typiskt nordeuropéer som inte kan umgås med varandra och sprit utan att komma i gräl och slagsmål". Bråket avtar efter en stund.
Dagen efter får vi höra vad som verkligen inträffat.
Medan de två engelska paren suttit och festat i den ena båten går två tjuvar ner i den andra, de börjar tömma båten på värdeföremål, som de ställer upp på kajen. Båtägaren uppmärksammar vad som håller på att ske. Han och den andre engelsmannen slänger sig över tjuvarna och slagsmål utbryter, en tjuv får de fast medan den andre kommer undan. Den fasttagne får sig någon smäll extra i ilskan. Polisen kommer snabbt, de tycker engelsmännen sköts sig bra men gärna kunnat ge tjuven lite mer stryk!
Här är inställningen betydligt tuffare än hemma i Sverige. Brottslingens rättigheter är skäligen begränsade.

Vi blir inte direkt lugnare när vi samtidigt får höra att i en tysk båt var det tjuvar ombord och stal inne i salongen, medan besättningen sov.
Norske Arne hade en gäst ombord, vars plånbok blev stulen av ficktjuvar när de vandrade runt i staden.
Elisabeth kan inte sova den här natten, fast vi har snubbeltrådar uppspända på däck och i sittbrunn samt spärrat takluckan så ingen kan komma in.
En iakttagelse vi gör är att de fattiga här har det svårt, kan gå och se på alla prylar - och åter prylar. Se på de rika som är välklädda, välpolerade, och ser rädda ut, men har pengar, (men ingen lycka?!?) Skillnaden är så stor, så markant, så hård.


16/10 Måndag

För att få någon trygghet, så vi kan få uppleva staden, flyttar vi till "Real club Maritimo de Barcelona" en av dessa rikemansklubbar vi såg vid ankomsten till Barcelona. Marinan är inhägnad och bevakad med vakt och hund. Entrén är som foajén i ett hotell med påkostad inredning och receptionist.
Vi känner oss som andra trashankar på besök.
Detta uppvägs dock mer än väl av tryggheten och tillgång till duschar, el och vatten på bryggan. Här provkör vi vår nya tvättmaskin - toppen. Vi betalar ungefär 1500 Pts/dygn (ca 90 kr).

Fortsättning

 

© Göran Forsström